Почетна

We Are Visual! Conference program

WaV-Conference2

 

Day 1: November 26, 2013

3:00 p.m. - 3:15 p.m. Welcome and opening remarks, Kumjana Novakova
3:15 p.m. - 3:30 p.m. EACEA program, Peter Fabian Hajek
3:30 p.m. - 4:00 p.m. Opening: Nonfiction in Schools, Debra Zimmerman
4:00 p.m. - 4:30 p.m. Coffee break, De Balie
4:30 p.m. - 6.00 p.m.

Documentary Film as an Educational Tool

 

 • Luc-Carolin Ziemann, Dok Leipzig Youth Program, Germany
 • Katerina Majdiakova, One World in Schools, Czech Republic
 • Nuria Aidelman Feldman, Cinema in Course, Spain
 • Maria Span, Astra Film Junior, Astra Film Festival, Romania

 

Moderator: Kumjana Novakova

 

How can we use documentary film and cinema in general, as means to develop the artistic and critical literacy among young people, both inside and outside the classroom?

   
  Day 2: November 27, 2013
10:00 a.m. - 11:15 a.m.

Documentary Cinema in Class-Room: Tool-kits

 

 • Monja Suta Hibert, Zoom Rights in School, Pravo Ljudski Film Festival Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
 • Eroll Bilibani, DokuFest Youth program, Kosovo
 • Margreet Cornelius, Movies that Matter, Amsterdam, Netherlands
 • Katerina Majdiakova, One World in Schools, Czech Republic

 

Moderator: Andrea Kuhn

11:15 a.m. - 12:15 p.m.

Documentary Cinema in Class-Room: Tool-kits

 

 • We Are Visual! Tool-kits: MakeDox Junior, Skopje, Macedonia & Document Youth Program, Glasgow, Scotland
 • Kirijana Alushevska Nikoloska, Sasho Nikoloski Alushevski, Alina Trkulja, Chris Bowman

 

Introduction: Kumjana Novakova

12:15 p.m. - 1:30 p.m. Lunch, De Balie
1:30 p.m. – 2:30 p.m.

Youth Framing: Creative Documentary Film Schools for Young People, film screenings

 

 • Ko je vidio Video?!, Pravo Ljudski Film Festival, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
  Museum, Džemila Mešić, Belmin Mustajbašić, Benjamin Ramić
  Bosnia and Herzegovina | 2012 | 5’
 • DokuFest, Prizren, Kosovo
  Laetitia, Laureta Paçarizi | Kosovo | 2013 | 9'
 • Free Zone Junior, Belgrade, Serbia
  The Test of Maturity, Smirna Kulenović
  Serbia, Bosnia and Herzegovina | 2012 | 31’
 • Regional Creative Documentary Film School ACTive, Macedonia, Kosovo, Bosnia and Herzegovina, Serbia
  Spring in Summer, Edin Alija, Mila Radonjikj, Vanja Ristic 
  Macedonia, Kosovo, Bosnia and Herzegovina, Serbia | 2013 | 8’24’’
 • Cinema en curs, Spain
  The Estaquirot, students of Escola Riera de Ribes (Sant Pere de Ribes)
  Spain | 2013 | 6’23’’
2:30 p.m. – 2:45 p.m. Coffee break, De Balie
2:45 p.m. – 4:00 p.m.

Youth Framing: Creative Documentary Film Schools for Young People, discussion

 

Introductory remarks: Guillermo Carreras Candi, Srdjan Keca, Veton Nurkollari, Nuria Aidelman Feldman

4:00 p.m. - 4:30 p.m.

General session: open discussion with conference participants

   

conference-program practival-infot

„Ние сме визуелни“ на обука во Амстердам

Организирана од страна на фондацијата „Филмови кои значат“, првата обука од проектот „Ние сме визуелни“ се одржа во Амстердам во ноември 2012 година.

повеќе

„Ние сме визуелни“ во Нирнберг

Втората обука во рамките на проектот „Ние сме визуелни“ отвори врата и за слични, по филмски сензибилитет, фестивали и организации. Заслужни за инспиративниот престој беа снежниот Нирнберг и прекрасната женска екипа на локалниот Нирнбершки меѓународен филмски фестивал за човекови права.

Петдневната обука и дискусии беа инспиративни и професионално предизвикувачки од повеќе аспекти.

Покрај проектните партнери, присутни беа и претставници/чки на шест документарни фестивали од цела Европа - Призрен, Белград, Сараево, Варшава, Вилнус и Будимпешта, со веќе развиени или заинтересирани за развој, образовни филмски програми. Претставниците/чките од „Слободна зона“ (Белград), „Докуфест“ (Призрен) и „Право људски“ (Сараево) накусо ги презентираа своите веќе развиени прирачници и споделија искуства и знаења благодарение на долгогодишната работа со наставници и наставнички и млади луѓе.

Понатаму, секој/а од учесниците/чките прикажа еден или два кратки документарни филмови кои биле дел од нивната фестивалска програма за млади. По секоја проекција следеше жива и конструктивна дискусија која укажа на разните размисли и пристапи, но и на разликите во образовните системи и политички милјеа кои директно влијаеле врз изборот и на фестивалските филмови и на методологијата.

Најпосле, работните сесии беа надополнети со информативно предавање за човековите права во образованието од страна на претставничка на Канцеларијата за човекови права во Нирнберг.

повеќе